mohelno-1-wMohelno, okres Třebíč - Na Vysočině našli archeologové až 19 tisíc let starou stavbu. V přehradě Mohelno našli archeologové zbytky pravěké stavby vyskládané z kamenů, jejíž stáří odhadují na 15.000 až 19.000 let. Je to zřejmě nejstarší doložené stavební dílo člověka na Vysočině, řekl Petr Škrdla z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

 

"Je to unikátní v tom, že je to takhle hluboko ve Vysočině a že to dokládá nějaký dlouhodobější pobyt loveckých skupin v závěru poslední doby ledové," uvedl Škrdla. K čemu struktura vyskládaná z kamenů sloužila, odborníci přesně neví.
Na poslední chvíli

mohelno-nalezy-wArcheologové tuto lokalitu sledovali delší dobu. Kolísající hladina vody v nádrži tam totiž rozplavuje břeh. V něm se objevovaly pazourkové nástroje. "Chtěli jsme zjistit, co se tam vlastně nachází. Přitom jsme náhodně zjistili, že se tam vyplavují celé kamenné struktury," přiblížil Škrdla.

Celý článek najdete zde: http://www.novinky.cz/domaci/313185-na-vysocine-nasli-archeologove-az-19-tisic-let-starou-stavbu.html

Související články