Přerovští archeologové se pustili do výzkumu na místě stávajícího parkoviště u obchodního centra Prior, které se rekonstruuje.

Už první výsledky jejich výzkumu na místě svědčí podle nich o tom, že jde o významnou archeologickou lokalitu, která byla poměrně hustě osídlena. Předpokládali to už z dřívějších archeologických průzkumů. Podařilo se jim zachytit doklady o hospodářské zástavbě, ale odkryli i osídlení z podstatně hlubší části historie. Zachytilo se starší osídlení, ať už jde o destrukci dvou pozdně středověkých domů z druhé poloviny 15. století či sídlištní aktivity z období vrcholného středověku 12. a 13. století, ale dostáváme se v čase i do období mladohradištního od 11. do 10. století. Objevili jsme také stopy sídlištních aktivit z mladší doby bronzové před zhruba 3200 lety.
Odborníci při odkryvu zeminy našli například řadu keramik či stříbrnou minci z poloviny 16. století. Mezi nejzajímavější nálezy však podle nich patří bronzová šipka a zdobená jehlice sloužící ke spínání oděvů z mladší doby bronzové.

prerov sipka

 

Zdroj: ČTK