L e t o v i c e (vyv) - Keltská osada ve starém lomu na okraji Letovic tři roky zarůstala trávou. Ještě před začátkem prázdnin to vypadalo, že to tak zůstane i letos, přestože od ledna má areál bývalého Isarna pronajaté občanské sdružení Keltoi. Za mizivé propagace Isarno však v neděli 7. července údajně přivítalo první návštěvníky.

„Šlo o to, abychom představili, jak bude Isarno vypadat, seznámit návštěvníky s projektem rekonstrukce. Tento úmysl jsme uváděli na našich webových stránkách a proběhlo i upozornění v rozhlase,“ upřesnil Václav Horák, vedoucí sdružení Keltoi. V současné době pokračuje vysekávání trávy a úklid areálu. O plánované aktivitě však dopředu nevěděli ani na letovické radnici. „Někdo tam byl, je tam posekáno asi dvě stě metrů čtverečních trávy, ale nesetkali jsme se – bylo to o těch svátcích na začátku měsíce. O prvních návštěvnících nevím,“ komentoval situaci letovický místostarosta Jiří Palbuchta.
Vedení města se ke sdružení Keltoi staví prozatím zdrženlivě, očekávalo, že vyvinou ohledně areálu větší aktivitu. „Hlavní jsou peníze, ale obavy nejsou na místě, my s Letovicemi určitě počítáme,“ ujistil Václav Horák. „Na 4. srpna připravujeme benefiční akci Lughnasad, kde bude k vidění například skotský dudák Vašek Rout nebo ukázky řemesel,“ doplnil. Webové stránky Keltoi pro Archeopark Isarno Letovice slibují ještě na neděli 1. září uspořádat zakončení léta a na 27. října akci Samhain, oslavu keltského nového roku a současné zakončení sezóny.
Isarno bylo založeno v roce 1999, přičemž majitelkou chýší na městském pozemku byla Simona Hrušková. Ta chtěla po desetileté existenci keltské osady své působení v Isarnu ukončit a převést majetková práva na spoluzakladatele areálu Aleše Olesova. S tím nesouhlasilo vedení města, proto Isarnu vypovědělo nájemní smlouvu ohledně pozemku. Provoz oblíbeného turistického cíle se zastavil, jednalo se, domlouvalo, hledalo řešení i nájemce. Nadějně chvíli vypadala aktivita šermířů kolem Jana Rabana, nevyšlo to. Areálu hrozilo i srovnání se zemí buldozery, některé stavby skutečně byly rozebrány, některé však zůstaly a přešly do majetku města. Od letošního ledna platí nájemní smlouva uzavřená se sdružením Keltoi.
Zmíněné sdružení tento rok slaví už dvacáté výročí své činnosti a devět let provozuje keltský Archeopark v Prášilech. Zaměřuje se na propagaci života našich předků, především Keltů, vydává v elektronické podobě historický magazín, organizuje ukázky řemesel a řadu dalších činností.
http://www.boskovicko.cz/cislo.phtml?iss_id=492#art_16818