Východočeské muzeum v Pardubicích představuje veřejnosti „poklad století“. jedná se o unikátní raně středověký mincovní nález z území Pardubického kraje.

Tisková zpráva, Pardubice, 13. 1. 2016
Ve Východočeském muzeu v Pardubicích (Zámek Pardubice) je od počátku prosince 2015 uložen nový depot denárových mincí, objevený v listopadu 2015 na území Pardubického kraje. Zcela unikátní nález několika stovek českých denárových mincí z poslední třetiny 10. století svým charakterem dosud nemá obdoby v rámci středoevropského prostoru.

„Z numismatického hlediska jej lze beze vší skromnosti označit za „nález století“, neboť vzhledem k jeho rozsahu, úplnosti a výtečnému dochování nalezených mincí nemáme z území střední Evropy k dispozici srovnatelnou analogii,“ hodnotí poklad Petr Vorel, numismatik Východočeského muzea v Pardubicích.

Nález souboru českých stříbrných denárů, jehož obsahem je více než 400 kusů celých mincí, přes 300 zlomků a několik střepů keramické nádoby, ve které byly mince na konci 10. století do země uloženy, byl učiněn v závěru listopadu loňského roku náhodným nálezcem při průzkumu blíže nespecifikovaných krajinných prvků. Nálezce pak poklad předal místně příslušné odborné organizaci, kterou je v tomto případě Východočeské muzeum v Pardubicích.

„Pro Východočeské muzeum je denárový poklad zcela unikátním mincovním souborem, který přispěje k dalšímu zhodnocení již tak významné sbírky, kterou naše instituce spravuje. Jsme velmi potěšeni, že jednání s poctivým nálezcem vedlo k takřka bezprostřednímu předání mincí do muzea. Velice rádi proto podpoříme případnou žádost nálezce o odměnu,“ podotýká ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

„Poklad je nyní podle zákona majetkem Pardubického kraje. Budeme se snažit ho co nejdříve zpřístupnit veřejnosti. Hodnota tohoto nálezu je nevyčíslitelná, je to totéž, jako kdybychom chtěli penězi ocenit Svatováclavskou korunu, přesto nálezce má nárok na zákonnou odměnu,“ konstatuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Na podzim letošního roku chystá Východočeské muzeum zpřístupnění pokladu formou krátkodobé výstavy v prostorách pardubického zámku. „Pro historiky a odborníky na dějiny raně středověkého peněžního oběhu má denárový nález z Pardubicka mimořádnou pramennou hodnotu, přesahující naše hranice. Po brzkém zveřejnění jeho obsahu se stane nepochybně centrem zájmu mezinárodní vědecké komunity a trvale zůstane cenným historickým svědectvím o vývoji středoevropských hospodářských a politických dějin v prvním století nám dosud známého vývoje samostatného českého přemyslovského státu,“ dodává profesor Vorel.

„Poklad se předáním ze strany nálezce stává trvalou součástí numismatické podsbírky Východočeského muzea v Pardubicích. V první řadě bude podroben konzervátorskému ošetření, následně fotograficky zdokumentován a řádně zaevidován,“ upřesňuje další osud mincovního depotu Ladislav Nekvapil, vedoucí odborného úseku Východočeského muzea.

Foto: Východočeské muzeum Pardubice